Top
top

Brilglazen

Brilglazen

Optische glazen vormen de basis van je bril.  Zonder heb je geen correctie of bescherming.  Hoe worden ze gemaakt?  Van welk materiaal zijn ze gemaakt?  Wie maakt ze?  Hoe kun je ze behandelen, zodat ze efficiënter worden?

main

Materialen voor brilglazen

Brilglazen kunnen niet van om het even welk materiaal worden gemaakt. Dat moet niet allen zuiver en doorzichtig zijn. Elke materiaal heeft ook zijn voor-en nadelen.

Brillenglazen: keuze aan materialen

De keuze aan materialen voor brilglazen die brildragers wordt geboden, is vrij beperkt. Dit kan te maken hebben met de opticien, maar wordt soms ook bepaald door de correctie die de oogarts voorschrijft. Sommige correcties gaan gepaard met technische eisen die enkel met mineraalglas kunnen worden gehaald.  De keuze kan ook worden bepaald door het gebruik en de levensstijl van de brildrager. Zo zal nooit mineraalglas worden voorgesteld voor kinderbrillen omdat het vrij fragiel is en verwondingen kan veroorzaken als het breekt.

Drie materialen voor brilglazen: mineraal, organisch en polycarbonaat

Oorspronkelijk werd alleen mineraalgals of 'echt glas' voor de productie van brillen gebruikt. Technische ontwikkelingen en de steeds betere beheersing van 'kunststoffen' hebben echter tot lichtere, sterkere en soms ook mooiere brillen geleid.  Organisch, mineraal of polycarbonaat: wat zijn de eigenschappen van deze verschillende materialen? Kun je zomaar kiezen tussen stevig polycarbonaat en organisch glas dat ook op basis van synthetische materialen kan worden gemaakt?

Brilglazen: Voor welk materiaal kies ik? (binnenkort beschikbaar)

3 verschillende soorten brilglazen

We maken een onderscheid tussen verschillende 'soorten glazen' naargelang het aantal correcties en hun toepassing op optisch glas.

1) Unifocaal optisch glas of enkelzicht

Unifocaal optisch glas heeft dezelfde dioptrie over het volledige oppervlak. Met unifocale brilglazen kun je dus een refractiestoornis corrigeren.

2) Bifocale brilglazen

Dit brilglas biedt twee correcties naast elkaar. Hierdoor zijn twee correcties mogelijk:  één op korte afstand en één op middellange afstand. Bifocale glazen corrigeren dus zowel ver- als bijziendheid.  De twee correctiezones zijn duidelijk afgebakend. De overgang van de ene naar de andere correctie is dus niet geleidelijk, maar abrupt. 

3) Progressieve brilglazen

Met 'progressieve' brilglazen kun je zowel ver als dichtbij zien. Met deze glasgeometrie kun je presbyopie en andere visuele stoornis corrigeren (hypermetropie, astigmatisme, myopie enz.).   Alle benodigde correctiecapaciteiten worden in één glas samengebracht, progressief van nabij tot ver zicht over alle mogelijke tussenvormen. De correctieovergang van een afstand naar een andere verloopt geleidelijk, wat het gebruikscomfort verhoogt.

Hoe kunnen verschillende correcties in één glas worden samengebracht? Hoeveel focussen heb je nodig voor maximaal comfort? Zijn er te grote correctieafstanden die met progressieve glazen niet kunnen worden gecorrigeerd? Vanwaar de grote prijsverschillen tussen bepaalde progressieve glazen?

Meer informatie: Unifocaal, bifocaal of progressief: Hoe kies ik de juiste glazen?  (binnenkort beschikbaar)

De stadia in het fabricage proces van brilglazen

Het lijkt wel zo, maar brilglazen maken is helemaal niet eenvoudig. Bij sommige brilglazen komen heel wat geavanceerde technieken en technologieën kijken. Er zijn verschillende stadia nodig om brilglazen te maken. Dit zijn er enkele:

Standaard of geavanceerde brilglazen

Om een brilglas te maken, begin je met het te gieten of te bewerken. Gieten mag enkel voor correcties van minder dan 2 dioptrieën. Gegoten glazen worden standaardglazen  genoemd. De meeste glazen moeten worden bewerkt om een correctie van meer dan 2 dioptrieën mogelijk te maken. Die glazen worden geavanceerde glazen genoemd.

Vormen van brillenglazen

Eenmaal gegoten, moeten brilglazen tot op de gevraagde diameter worden gevormd. Dat noemen we vormen.

Oppervlaktebehandeling van brilglazen

Het glas moet vervolgens worden gepolijst, verfijnd en gegraveerd om de oorsprong en de eigenschappen te garanderen. Dit noemen we de oppervlaktebehandeling.

weetje

Verschillende montagevormen van brilglazen

Als de glazen klaar zijn, moeten ze aan het door de klant gekozen montuur worden aangepast.  Er bestaan drie mogelijke manieren om glazen te monteren:

  • Randmontage: Het glas is volledig omgeven door het montuur.
  • Nylormontage: Het glas wordt aan de onderzijde van het montuur op zijn plaats gehouden met een nylondraad.
  • Doorboren van de glazen: voor zogenaamde 'randloze' brillen.

Wie maakt brilglazen?

Het zijn glasmakers, gespecialiseerd in optica. De grootste wereldwijd is het Frans-Italiaanse bedrijf Essilor. Maar er zijn nog meer grote namen:  Bbgr, Hoya, Carl Zeiss, Rodenstock, Shamir, Nikon, Seiko enz.

Verschillende behandelingen van brilglazen

Eenmaal het glas de juiste vorm en afmetingen heeft, kan het op verschillende manieren worden behandeld.  Die behandelingen zijn bedoeld om het visueel comfort te verhogen of om de glazen sterker te maken, zodat je langer van je glazen kunt genieten. De meest gangbare behandelingen zijn: glas krasbestendig maken, blauwfilter, antistatisch tegen stof, vuilbestendig enz. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele tinten die het glas kan krijgen.

Meer informatie over deze behandelingen en hun nut: Behandeling van brillenglazen

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens