Rug, schouders, handen: pijn veroorzaakt door langdurig computergebruik
Als het om computerschermen gaat, is het vaak de positie ervan ten opzichte van onze ogen die problemen veroorzaakt. Het is onze blik die de algemene positie van ons lichaam dicteert. Afhankelijk van waar we kijken, zullen onze spieren en ons skelet zich aanpassen en een compensatiemechanisme toepassen om onze oogballen in staat te stellen te visualiseren wat ze willen. Computerschermen worden vaak op ooghoogte geplaatst. Om de normale houding van het lichaam niet te verstoren, moeten ze iets lager worden geplaatst. In feite is de fysiologische en natuurlijke rustpositie van de ogen, die welke de minste stress veroorzaakt voor het hele lichaam, die waarin we recht vooruit kijken, lichtjes naar beneden.
Het hoofd moeten optillen en omhoog kijken, al is het maar een beetje, dwingt het lichaam om te compenseren. Een langdurige inspanning die vermoeidheid en spanning in de nek en schouders opwekt.
In het geval van een computer gaat het gebruik van het scherm gepaard met het gebruik van een toetsenbord. Een instrument dat zeer belastend is voor onze handen en polsen, die bovendien voortdurend moeten werken en gebaren moeten maken waarvoor zij van nature niet gemaakt zijn.
Hoe voorkom je beeldschermgerelateerde aandoeningen en pijn?
Het is niet altijd gemakkelijk om uw gebruik van digitale hulpmiddelen te beperken, vooral wanneer u een beroep uitoefent waarbij het gebruik van een smartphone of computer vereist is. Er zijn echter enkele manieren om spier- en skeletaandoeningen als gevolg van intensief beeldschermgebruik te voorkomen. Hoe bestrijdt u het gevaar van beeldschermen op het werk? Hoe kunnen we de schadelijke effecten van computers en smartphones op ons lichaam en onze lichaamshouding beperken?
Beperking van de schadelijke effecten van beeldschermen op het werk
Als je op een computer werkt, kun je er niet onderuit. U bent noodzakelijkerwijs blootgesteld aan de risico's van het Digital Impairment Syndrome. U kunt deze risico's echter beperken door een routine aan te nemen die uw ogen en uw hele lichaam rust geeft. Tijdens uw werkdag moet u pauzes nemen. Neem regelmatig een paar minuten afstand van het scherm. Sta op, doe een paar stappen met geen ander doel dan uw lichaam weer in zijn natuurlijke houding te krijgen.
Het is ook belangrijk om uw werkruimte te optimaliseren en te letten op de houding die u aanneemt wanneer u uw computer gebruikt. Houd een afstand van 40 tot 70 cm tussen uw ogen en uw scherm en zorg ervoor dat het niet te hoog staat. Uw blik moet zoveel mogelijk zijn natuurlijke richting volgen, d.w.z. lichtjes naar beneden.
Bestrijding van houdingsrisico's als gevolg van het gebruik van smartphones
Het is geen geheim: om de negatieve gevolgen van mobiele telefoons te beperken, moet je het gebruik ervan beperken. Regel uw gebruik van mobiele apparaten niet alleen op het werk, maar ook tijdens uw pauzes en in uw vrije tijd.
Een paar goede houdingsreflexen moeten ook worden aangenomen en zullen u helpen de spanning en pijn te beperken die kunnen worden veroorzaakt door een misbruik van technologie. Kies voor een actieve houding wanneer u uw smartphone in de hand hebt, bijvoorbeeld door te gaan staan. En houd het zo dicht mogelijk bij uw gezicht, steeds met het doel uw lichaam de voor hem meest natuurlijke houding te laten aannemen.
Om welk digitaal hulpmiddel het ook gaat, het idee is altijd hetzelfde: het lichaam zo weinig mogelijk beperkingen opleggen, zodat het een zo normaal en rustgevend mogelijke houding kan aannemen.