Top
top

Hoe behandel je gezwollen oogleden?

Oogartsen krijgen vaak te maken met patiënten die last hebben van gezwollen oogleden. Dit verschijnsel is meestal goedaardig, maar kan toch het best behandeld worden door een oogspecialist. Zo ontdek je de oorzaken en kan je de meest geschikte behandeling voorzien. Ontdek om welke redenen oogleden opzwellen en al onze oplossingen om de zwelling te verminderen.

main

Wat zijn de oorzaken van een gezwollen ooglid?

De oogleden spelen een belangrijke rol in de gezondheid van je ogen. Ze blokkeren of verminderen de intensiteit van het licht dat in de ogen binnenkomt. Door op en neer te bewegen, helpen de oogleden ook om het hoornvlies te hydrateren en schoon te maken. Soms maken gezwollen oogleden het gezicht minder mooi en kunnen ze storend zijn. Oogleden zwellen op door een ontsteking of door de aanwezigheid van overvloedige vloeistof, voornamelijk traanvloeistof, in het huidweefsel naast het oog. De huid rond de ogen is zeer dun en te veel vloeistof kan leiden tot een zwelling die snel zichtbaar is. De zwelling kan ook de binnenste of bovenste oogleden, één enkel oog of beide ogen aantasten.

De meest voorkomende oorzaken

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken die aan de basis liggen van één of twee gezwollen oogleden. Ziehier enkele van de meest voorkomende oorzaken:

  • Blefaritis: blefaritis verwijst naar een ontsteking aan de rand van het ooglid. De ontsteking kan infectieus of allergisch zijn. Op zich is een ontsteking niet erg, maar het kan wel leiden tot rode uitslag, jeuk, irritaties en eventueel een pijnlijk branderig gevoel.
  • Ooglidtumor: deze tumor is het gevolg van een ontsteking van de klier van Meibom die zich in de oogleden zelf bevindt. Door een ontstoken klier van Meibom worden de poriën, die zich vlakbij de wortels van de wimpers bevinden, kleiner. Daardoor ontstaat er een ophoping van vet, een obstructie en uiteindelijk een ooglidtumor.
  • Hordeolum: deze bacteriële infectie, ook wel stiegje of strontje genoemd, komt voor aan de rand van een ooglid. Meestal verdwijnt de ontsteking vanzelf na enkele dagen. Soms kan de infectie echter verergeren. Wanneer de infectie voorkomt bij een persoon met diabetes, dan moet de hordeolum behandeld worden door een oogarts.

Vind een opticien bij jou in de buurt

Een gezwollen ooglid kan ook het gevolg zijn van versleten contactlenzen of doordat er zich een vreemd deeltje in het oog bevindt. Ook een allergische reactie, zoals een Quincke oedeem of een allergische rinitis, kan leiden tot een gezwollen ooglid.

Zeldzamere oorzaken

Andere, meer zeldzame, gevallen kunnen de zwelling van de oogleden verklaren. Het kan gaan om een geblokkeerde ader in het oog zelf of achter het oog, om een preseptale cellulitis (ontsteking rond de oogholte), een orbitale cellulitis (ontsteking van de oogholte) of nog een te traag werkende schildklier (hypothyroïdie).

Een oogzwelling is meestal goedaardig, maar soms is de tussenkomst van een oogspecialist nodig om de juiste zorgen te verstrekken. Raadpleeg bij de minste twijfel een oogarts die de juiste diagnose kan stellen en de zwelling snel kan behandelen.

Waarom is mijn oog gezwollen wanneer ik wakker word?

Heb je ‘s ochtends last van gezwollen ogen? Dan lijd je wellicht aan een slaaptekort. Slaap je niet genoeg of heb je een slechte slaapkwaliteit, dan kunnen er zich vloeistoffen en bloed opstapelen rond de ogen. Doordat je in een liggende houding slaapt, stapelen de vloeistoffen zich verder op en sta je wellicht op met een al dan niet zware zwelling onder je oog.

Hoe behandel ik een gezwollen oog?

Er bestaan verschillende oplossingen om de omtrek van de ogen te ontzwellen en te verhelpen. Zo kan je een koud kompres op het oog houden om de zwelling te verlichten. De koude stimuleert de microcirculatie en werkt in op de bloedvaten. Je kan het kompres ook nat maken met een ontzwellende lotion. Denk maar aan korenbloemwater.

Heb je geen kompressen? Dan kan je ook een lepel gebruiken die je eerst in de koelkast legt of verse komkommerschijfjes. Plaats deze gedurende tien minuten op de ogen en geniet van dit persoonlijke moment van welzijn.

Hoe behandel je gezwollen oogleden?

Indien een ziekte aan de basis ligt van de zwelling, dan moet je een oogspecialist raadplegen. Alleen een specialist zal je een gepaste crème of een behandeling met medicijnen kunnen voorschrijven om de oorzaak van de zwelling te verhelpen. Indien het om een allergie gaat, dan krijg je mogelijks een voorschrift voor antihistamine-oogdruppels of voor medicijnen tegen allergische reacties. Indien het gaat om een infectie, dan zijn antibiotica of antivirale middelen wellicht de meest aangewezen oplossing.

Opgelet: wrijf niet in je ogen!

Wanneer je oogleden gezwollen zijn, dan heb je vaak ook last van jeuk, vooral bij blefaritis. Wil je het probleem niet erger maken? Wrijf dan zeker niet op je oogleden. Vermijd zoveel mogelijk contact met de oogleden en indien je lenzen draagt, dan doe je die beter uit totdat de zwelling verdwenen is.

Hoe vermijd je gezwollen oogleden?

Wil je het risico op gezwollen oogleden verminderen? Volg dan deze preventietips:

  • Eet niet te veel zout. Eet je veel zout, dan houd je sneller water op. Dat stimuleert de ophoping van vocht rond de oogleden.
  • Of je nu contactlenzen draagt of niet, zorg steeds voor een goede hygiëne. Raak je ogen niet aan vooraleer je je handen hebt gewassen en probeer niet in je ogen te wrijven.
  • Breng regelmatig nieuwe make-up aan en gebruik producten die geen allergenen bevatten.
  • Slaap voldoende en drink genoeg water tijdens de dag.
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens