Het bindvlies (conjunctiva), een membraan dat het oog beschermt
Dit slijmvlies dat de oogbol met de oogleden verbindt, beschermt de ogen tegen hinder van buitenaf. Het kan soms ontsteken: dit wordt conjunctivitis genoemd.
main
Het bindvlies, een slijmvlies om het oog te beschermen tegen hinder van buitenaf
Het bindvlies is een transparant slijmvlies dat ervoor zorgt dat de oogleden over het oog kunnen glijden. Het bestaat uit twee aparte zones:
De tarsale conjunctiva (ook wel de ooglidconjunctiva genoemd) bedekt de binnenzijde van de oogleden.
De bulbaire conjunctiva bedekt een deel van de oogbol.
Het bindvlies zit niet op het voorste deel van de oogbol en bedekt het hoornvlies dus niet. Het vormt een plooi die het oog in de oogkas tegen invloeden van buitenaf afschermt. Dit membraan beschermt de oogbol tegen invloeden van buitenaf, zoals stofdeeltjes of bacteriën. Het bestaat uit een laag cellen die slijm produceren. Dat slijm maakt deel uit van de samenstelling van het traanvocht. Het bevat ook immuunafweercellen die geactiveerd worden bij een ontstekingsreactie (conjunctivitis).
Waar zijn tranen goed voor?
Tranen zijn niet zomaar waterdruppels die alleen verschijnen bij verdriet of hevige pijn. Traanvocht speelt immers een sleutelrol in het functioneren van ons visuele systeem. Naast zijn hydraterende eigenschappen bevat het veel voedingsstoffen die het hoornvlies voeden. Bovendien verwijderen de tranen elk element van ons oogoppervlak dat de integriteit van onze ogen kan aantasten. Daarom huilen we ook als we een ui versnipperen !
De pathologie van het bindvlies: conjunctivitis
Op het bindvlies kunnen zich verschillende aandoeningen of pathologieën voordoen, zoals ontstekingen, subconjunctivale bloedingen (een roodachtige laag bloed die onder het transparante bindvlies zichtbaar is) of brandwonden aan de ogen, een ernstig fenomeen dat onmiddellijke behandeling vereist. De meest voorkomende van deze ziekten is conjunctivitis. Het gaat om een ontsteking van het bindvlies.
Wat veroorzaakt conjunctivitis?
De volgende oorzaken zijn mogelijk:
een virus
een allergie
irritatie
een bacterie.
Symptomen van conjunctivitis
Virale of bacteriële conjunctivitis kan besmettelijke zijn. Ze manifesteert zich in de vorm van rode ogen, in combinatie met jeuk, een tintelend gevoel of afscheiding. Conjunctivitis komt vaak voor en is over het algemeen onschadelijk voor het gezichtsvermogen.
Conjunctivitis genezen
De meeste vormen van conjunctivitis genezen na lokale behandeling. De pathologie wordt behandeld met oogdruppels, waarvan de kenmerken en samenstelling afhangen van de oorzaak van de ontsteking. Die moet een arts bepalen. Soms kan de infectie zich uitbreiden naar het hoornvlies, waardoor keratitis (ontsteking van het hoornvlies) ontstaat. In dit geval moet je een arts raadplegen om deze complicatie snel te behandelen, omdat die in het slechtste geval het zicht in gevaar kan brengen.
CONJUNCTIVITIS VOORKOMEN
Om elke vorm van ontsteking van het bindvlies te voorkomen, is een goede ooghygiëne uitermate belangrijk. Reinig je ogen dus regelmatig en voorzichtig.
TERUG NAAR HET DOSSIER
Zoek een opticien bij u in de buurt
De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die
zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en
geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten,
ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.