Top
top

Lichttherapie

Lichttherapie is een natuurlijk en zacht geneesmiddel dat de gezondheid en het welzijn kan verbeteren, vooral tijdens de deprimerende herfst- en wintermaanden. De toepassingen van lichttherapie houden echter niet op bij stemmingsstoornissen. Laten we eens wat licht werpen op lichttherapie.

main

Behandeling met lichttherapie

Het lichaam heeft natuurlijk licht nodig, maar helaas laten sommige seizoenen, streken en beroepsactiviteiten niet voldoende tijd buiten bij helder weer toe om aan deze behoefte te voldoen. Fototherapie is daarom een lichtbron die niet verwaarloosd mag worden, vooral in het geval van seizoensgebonden depressie.

Hoe werkt lichttherapie?

Het principe van lichttherapie is het absorberen van licht met hetzelfde spectrum als natuurlijke straling. Het is geen kwestie van jezelf tussen de middag in de zon zetten (tussen 12 en 14 uur) of jezelf blootstellen aan UV-stralen! Omdat het licht dat bij fototherapie gebruikt wordt geen UV bevat. De meeste lichtabsorptie gebeurt via de ogen, die het naar de hersenen doorgeven. Maar veel toepassingen van fototherapie (vooral chromotherapie) zijn zuiver cutaan.

De invloed van licht op het circadiane ritme

Het licht dat door onze ogen wordt waargenomen bereikt een endocriene (hormoonproducerende) klier in de hersenen die de pijnappelklier of epifyse genoemd wordt. De pijnappelklier produceert melatonine, beter bekend als het slaaphormoon. De pijnappelklier is afhankelijk van het licht dat hij ontvangt om dit hormoon al dan niet aan te maken. Het helpt bij de regulering van de inwendige klok, of de instandhouding van circadiane cycli (afwisselende perioden van slaap en waakzaamheid binnen een periode van ongeveer 24 uur). Als de algemene helderheid daalt: zet dat de afscheiding van het slaaphormoon in gang. En als de epifyse licht blijft ontvangen, geeft hij geen melatonine af.
Dit is de reden waarom pijnappelijs en slaap verstoord kunnen worden door het gebruik van felle beeldschermen laat op de avond, ook al zijn de intensiteit en aard van beeldschermlicht en natuurlijk licht niet hetzelfde.

HOE LANG BESTAAT LICHTTHERAPIE AL?

Fototherapie bestaat al sinds de oudheid. Vóór de uitvinding van lampen die het spectrum van natuurlijk licht reproduceerden, werd deze therapie beoefend door je gewoon bloot te stellen aan de zon. Dit stond bekend als heliotherapie.
Ook door de deugden van het natuurlijke licht uit te buiten verschenen er aan het eind van de 20e eeuw sanatoria.

Zijn alle lampen gezond?

Niet alle lichtbronnen hebben dezelfde eigenschappen. Het licht dat bij lichttherapie gebruikt wordt reproduceert het spectrum van natuurlijk licht, met een precieze hoeveelheid "lux". Het is onder deze omstandigheden dat licht bij fototherapie gebruikt kan worden. De toevoeging van gekleurde filters kan echter gunstig zijn om bepaalde aandoeningen gericht te behandelen. Dit heet chromotherapie.

Kan lichttherapie de effecten van overmatig beeldschermgebruik compenseren?

Een van de huidige voordelen van lichttherapie is het compenseren van het gebrek aan absorptie van "goed licht" door ons lichaam. Door intensief beeldschermgebruik, een steeds meer zittende levensstijl en een gebrek aan buitenactiviteit, wordt de blootstelling aan natuurlijk licht steeds beperkter. Toch is het een fundamenteel element voor het behoud van een goede gezondheid. Het gebruik van fototherapiemiddelen kan daarom gebruikt worden om de symptomen te beperken van het digital impairment syndrome, dat samenhangt met overconsumptie van beeldschermen en blootstelling aan het blauwe licht dat door beeldschermen wordt uitgezonden.

6 gezondheidsvoordelen van lichttherapie

Sinds het oude Griekenland wordt zonlicht gebruikt om de gezondheid te verbeteren en zelfs bepaalde aandoeningen te genezen. Tegenwoordig worden de voordelen ervan op allerlei gebieden erkend, en lichttherapie wordt zonder gevaar (afwezigheid van UV en infrarood) uitgevoerd, dankzij efficiënte en toegankelijke apparatuur, in gezondheids- en welzijnsinstellingen of thuis.

1) De effectiviteit van lichttherapie bij SGD

Seizoensgebonden depressie is de depressie die elk jaar optreedt, als de dagen korter worden, de zon minder aanwezig is, het weer kouder wordt... en die enkele dagen of zelfs enkele weken of maanden aanhoudt. De afwezigheid van zonlicht is een trigger voor deze jaarlijkse aandoening. Het gebruik van lichttherapie in dit verband is bijzonder aan te bevelen, omdat het lichaam daarmee met licht gecompenseerd wordt. Het zal ook de slaap herstellen, als de symptomen van depressie slaapstoornissen omvatten. Fototherapie wordt aanbevolen in alle gevallen van depressie. Dankzij het slaapregulerende karakter helpt het de stemming weer in evenwicht te brengen.
Alleen in gevallen van depressie die verband houdt met premenstrueel syndroom zijn de voordelen van lichttherapie niet door wetenschappelijke studies erkend.

Seizoensgebonden depressie

2) De hulp van lichttherapie in de strijd tegen kanker

Talrijke studies hebben aangetoond dat lichttherapie patiënten die een kankerbehandeling ondergaan helpt om beter te herstellen. Of het nu is door beter slapen of stimulering van het lichaam, fototherapie maakt het mogelijk dat patiënten in remissie zich beter voelen en korter herstellen.

3) Regeling van eetstoornissen met lichttherapie

Eetstoornissen hangen vooral samen met stemmingsstoornissen. Door stemming en slaap te reguleren heeft lichttherapie een direct effect op zowel eetbuien als anorexia door de frequentie en intensiteit ervan te verminderen.

4) Huidverbetering met kleurenlichttherapie

De fotobiomodulatie methode stimuleert de huidcellen om de genezing van wonden, brandwonden en huidziekten zoals psoriasis te versnellen. Van groen wordt gezegd dat het een kleur is die celvernieuwing bevordert. Zo zou bij chromotherapie het gebruik van een groen filter op een behandelingslicht onze huid helpen sneller te genezen.

5) Ga jetlag en slaapstoornissen tegen met lichttherapie

Fototherapie houdt het circadiaans ritme in stand door de epifyse aan een lichtbron "bloot te stellen". Op deze manier kan de epifyse het slaaphormoon afscheiden en afgeven naar gelang het licht dat hij overdag ontvangen heeft. Dit gebruik maakt het mogelijk voor mensen die reizen, 's nachts werken, of die moeilijk in slaap vallen, om bij het slapengaan troost te vinden.

6) De voordelen van lichttherapie voor senioren

Natuurlijk licht speelt een belangrijke rol in de strijd tegen celveroudering. Terwijl deze medische ontdekking geleid heeft tot het ontstaan van esthetische behandelingen zoals fotomodulatie, helpt ze ook de veroudering van hersencellen te voorkomen. De neuronen in de hersenen verouderen en vernieuwen zich niet. Als ze verslechteren, veroorzaken ze dementie of cognitieve ziekten zoals Alzheimer. Recente studies in Engeland hebben een verbetering van de concentratie en een vermindering van dementie aangetoond bij verpleeghuisbewoners die dagelijks lichttherapie kregen.

Lampen, brillen of fototherapie sessies: wat kiezen?

Lichttherapie sessies kunnen, met de technologie van vandaag, vele vormen aannemen. Er zijn gezondheidscentra die fototherapie-sessies aanbieden, onder toezicht van professionals, met zeer krachtige apparatuur die deskundigheid vereist om te gebruiken. Maar al vele jaren zijn lichttherapielampen en zelfs over-brillen voor iedereen beschikbaar. Deze apparaten zijn verkrijgbaar in huishoudelijke apparaten- en wellnesswinkels, maar hebben niet allemaal dezelfde eigenschappen en moeten met kennis van zaken gekozen worden.
Allereerst moet het vermogen van de lamp in lux aangegeven worden. Hoe meer lux de lamp levert, hoe efficiënter hij zal zijn. Momenteel bieden de beste lichttherapielampen 10.000 lux. De beste lichttherapie glazen bieden 1.500 lux. Door hun nabijheid tot de ogen zijn ze even doeltreffend als een lamp van 10.000 lux die op ongeveer 70 cm van het gezicht geplaatst wordt. Het is
belangrijk te controleren of aan
de CE
normen voldaan is en of de lamp geen UV of infrarode straling uitzendt.
Het is belangrijk om na te denken over het dagelijks gebruik dat nodig is voor de effectiviteit van lichttherapie: waar moet de lamp staan? Hoeveel tijd van onbeweeglijkheid is er dagelijks beschikbaar?
Als deze twee vragen niet gemakkelijk te beantwoorden zijn, dan is de bril gemakkelijker te gebruiken omdat hij geen ruimte of tijd vraagt. Ze zijn namelijk gemakkelijk op te bergen, en alle dagelijkse activiteiten (behalve autorijden) kunnen worden uitgevoerd terwijl je ze draagt.

Lichttherapielampen en -toestellen

Simulators voor dageraad en schemering

Sommige wekkers bootsen een variatie in licht na die doet denken aan de dageraad of zonsondergang. Door deze geleidelijke toename van licht kun je op een natuurlijke en zachte manier wakker worden. Omgekeerd helpt de afname van licht, in schemersimulators, je in slaap te vallen en een evenwichtiger biologisch ritme te vinden. Deze simulatoren bieden echter alleen lampen van ongeveer 350 lux, wat niet genoeg is om een lichttherapiekuur te volgen. Daarom moeten ze beschouwd worden als een aanvulling op fototherapie-sessies.

HOE GEBRUIK JE LICHTTHERAPIE?

Lichttherapie vereist regelmaat. Om de werking te optimaliseren, is het raadzaam om :

  • dagelijkse blootstelling van ongeveer 30 minuten
  • sta binnen 50 tot 70 cm van de lamp.

Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op het gebruik van een lamp van 10.000 lux (of lumen); is de lamp zwakker, dan moet je dichterbij gaan staan en de belichtingstijd verlengen.
Bij gebruik van een lichttherapiebril is de maximale duur 30 minuten bij 1.500 lux. De eerste effecten zijn voelbaar na de eerste week van voortdurend gebruik.

De kosten van een lichttherapie behandeling

Een sessie in een instituut kost gemiddeld 15 euro, een sessie per week is nodig in de herfst-winter periode om het gebrek aan natuurlijk licht te compenseren.
Een kwaliteitslamp kun je kopen voor ongeveer € 150. Wat de over-bril betreft, die het nieuwste op de markt komt, moet je rekenen op ongeveer €200.

Wat zijn de gevaren en bijwerkingen van lichttherapie?

Hoewel er nog onderzoek gaande is om de voordelen en risico's van fototherapie te valideren, zijn er tot nu toe geen bijwerkingen gemeld.
Voorzichtigheid en geautoriseerd en gecontroleerd gebruik door een arts wordt aanbevolen voor :

  • mensen met stoornissen als schizofrenie, paranoia of epilepsie,
  • mensen die fotosensibiliserende medicijnen gebruiken,
  • mensen met cataract, AMD, glaucoom, herpes ophthalmica, retinitis pigmentosa of diabetes.
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens