Top
top

Rode ogen zijn een veelvoorkomend symptoom dat bij iedereen en op elke leeftijd kan voorkomen. Deze roodheid kan verschillende oorzaken hebben, gaande van vermoeide ogen tot ernstigere medische aandoeningen. De onderliggende redenen begrijpen, kan helpen bij het bepalen van de juiste behandeling en het voorkomen van eventuele complicaties. Lees meer over de belangrijkste oorzaken van rode ogen en de beschikbare behandelingsopties.

SAMENVATTING:

main

Rode ogen: waar hebben we het precies over?

Rode ogen ontstaan wanneer het bindvlies (het dunne, transparante laagje dat de sclera of het oogwit en de binnenkant van de oogleden omgeeft) geïrriteerd of ontstoken raakt, waardoor de bloedvaten die er doorheen lopen zichtbaar worden. De roodheid is het resultaat van een verhoogde bloedstroom in deze bloedvaten, hetzij door verwijding of als reactie op een bloeding.

Kom meer te weten over de anatomie van het oog

Deze aandoening kan slechts één oog treffen of beide ogen tegelijkertijd en kan variëren van een eenvoudige plaatselijke roodheid tot een intense, gelijkmatige verkleuring. Het kan alleen optreden of gepaard gaan met andere symptomen zoals veranderingen in het gezichtsvermogen, pijn, een branderig gevoel, jeuk of overmatig tranen. Deze tekenen kunnen wijzen op tijdelijke irritatie , maar ook op een fysiek trauma, een allergische reactie of een bacteriële of virale infectie.

Wat zijn de oorzaken van rode ogen?

Een rood oog na een trauma

Een van de meest directe aanleidingen voor rode ogen is oogtrauma, dat optreedt wanneer een fysieke schok het oog rechtstreeks aantast. Een klap, plotselinge druk of verwonding kan een subconjunctivale bloeding veroorzaken, waarbij de bloedvaatjes barsten, wat leidt tot roodheid. Deze is over het algemeen goed afgelijnd en kan indrukwekkend overkomen, maar het is vaak minder ernstig dan het lijkt. 

Elk oogletsel vereist echter onmiddellijke medische aandacht om het risico op ernstigere complicaties uit te sluiten, zoals beschadiging van het hoornvlies, trauma aan de oogkas of zelfs traumatisch glaucoom. 

Een opvolging door een professional is essentieel om de omvang van de schade vast te stellen en de juiste behandeling voor te schrijven.

Een rood oog veroorzaakt door een vreemd voorwerp

Wanneer een vreemd voorwerp in contact komt met het oog (zoals stof, metaal- of houtdeeltjes) kan het bind- of hoornvlies geïrriteerd raken en kan dit roodheid veroorzaken. De aanwezigheid van een voorwerp in het oog veroorzaakt een onmiddellijk gevoel van ongemak, een knipperreflex en vaak tranende ogen. Stuk voor stuk verdedigingsmechanismen om de irriterende stof te verwijderen. Het is erg belangrijk om niet in het oog te wrijven, want dat kan meer schade aanrichten. Probeer ook niet om zelf het voorwerp te verwijderen als het stevig vastzit. 

Het is noodzakelijk om onmiddellijk een oogarts te raadplegen voor een veilige verwijdering en om infecties of krassen op het oogoppervlak te voorkomen, die het gezichtsvermogen in gevaar zouden kunnen brengen.

Bindvliesontsteking

Bindvliesontsteking of conjunctivitis is een van de meest voorkomende oorzaken van rode ogen zonder dat er trauma aan te pas komt. Het is een ontsteking van het bindvlies (of conjuctiva) die kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën of allergenen. 

Virale en bacteriële bindvliesontsteking zijn besmettelijk en kunnen zich uiten als intense roodheid, een etterende of heldere afscheiding of het gevoel dat men een vreemd voorwerp in het oog heeft. 

Allergische bindvliesontsteking gaat daarentegen vaak gepaard met jeuk en komt meestal voor bij mensen met andere soorten allergie. De behandeling van bindvliesontsteking hangt af van de oorzaak: voor besmettelijke vormen kunnen antibiotica of antivirale middelen nodig zijn, terwijl allergieën worden behandeld met antihistaminica of steroïden. 

Het is belangrijk om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en om verspreiding te voorkomen, bijvoorbeeld binnen het gezin of de klas.

Kom alles te weten over conjunctivitis

Subconjunctivale bloeding

Een subconjunctivale bloeding, of hyposfagma, wordt gekenmerkt door een uitstorting van bloed onder het bindvlies, zonder duidelijke impact of trauma. Het gaat om een bloedrode vlek op de sclera (het oogwit), die plotseling kan verschijnen. Hoewel indrukwekkend, is deze aandoening over het algemeen goedaardig en verdwijnt ze vanzelf na één tot twee weken. 

Hyposfagma kan worden veroorzaakt door een plotselinge drukverhoging in de bloedvaten, zoals tijdens een intensieve fysieke inspanning, een hoestbui of soms zelfs zonder aanwijsbare reden. Meestal is geen behandeling nodig, maar het is raadzaam om een arts te raadplegen als de bloeding terugkeert of gepaard gaat met andere symptomen.

Episcleritis

Episcleritis is een ontsteking van de episclera, een weefsellaag tussen de sclera en het bindvlies. Symptomen zijn onder andere plaatselijke roodheid, vaak minder intens dan bij bindvliesontsteking, en licht ongemak of pijn. Deze oogaandoening is over het algemeen idiopathisch, of zonder aanwijsbare oorzaak, hoewel ze geassocieerd kan worden met bepaalde systeemaandoeningen zoals ontstekingsziekten. 

Episcleritis is meestal zelflimiterend, wat betekent dat het zonder specifieke behandeling kan verdwijnen, maar er kunnen niet-steroïdale ontstekingsremmers worden voorgeschreven om het ongemak te verminderen. 

Rode ogen: wanneer moet je je zorgen maken?

Een rood oog dat pijn doet en een verminderde gezichtsscherpte kan wijzen op een oogaandoening die dringend medische hulp vereist. 

Acuut glaucoom

Acuut gesloten hoek glaucoom is een van deze oogheelkundige noodgevallen. Deze vorm van glaucoom treedt op wanneer de vloeistofstroom in het oog plotseling wordt geblokkeerd, wat leidt tot een snelle stijging van de druk in de oogbol. Symptomen zijn onder andere intense pijn in de ogen, wazig of verminderd zicht, het verschijnen van gekleurde halo's (of kringen) rond lichten, roodheid van het oog en soms misselijkheid en overgeven.

Wist je dat?

Zonder onmiddellijke behandeling kan acuut gesloten hoek glaucoom binnen enkele uren tot dagen leiden tot blijvend gezichtsverlies. 

De behandeling bestaat meestal uit het verlagen van de druk in de oogbol met geneesmiddelen, en soms een operatie om de normale vloeistofstroom in het oog te herstellen.

Kom alles te weten over glaucoom

Acute keratitis

Acute keratitis is een oogheelkundige noodsituatie die wordt gekenmerkt door een ontsteking van het hoornvlies, de transparante buitenste laag van het oog. 

Deze oogaandoening kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder bacteriële, virale of schimmelinfecties, het langdurig dragen van contactlenzen of omgevingsfactoren zoals uv-straling of wind

Symptomen van keratitis zijn onder andere roodheid van het oog, intense pijn, wazig zicht, verhoogde lichtgevoeligheid en soms tranende ogen of afscheiding. De impact op het gezichtsvermogen kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de ernst van de ontsteking en infectie. 

De behandeling van acute keratitis hangt af van de onderliggende oorzaak en moet onmiddellijk worden toegediend om permanente schade aan het hoornvlies te voorkomen en het gezichtsvermogen te behouden. 

Ontstekingsremmende geneesmiddelen en antibiotische of antivirale oogdruppels worden vaak gebruikt om de infectie onder controle te krijgen en de ontsteking te verminderen. Een zorgvuldige opvolging door een oogarts is nodig om de behandeling aan te passen en de genezing op te volgen.

Hoe kan je rode ogen vermijden?

Rode ogen kunnen vaak worden vermeden door eenvoudige, dagelijkse maatregelen om de belasting op de ogen te verminderen en de ogen te beschermen tegen irritatie en infectie.

De eerste stap is een onberispelijke handhygiëne, om te voorkomen dat bacteriën of virussen op het oogoppervlak worden overgedragen. Je handen grondig wassen voordat je je ogen aanraakt is van het grootste belang.

Het is ook aan te raden om je blootstelling aan beeldschermen te beperken. Langdurig gebruik van computers, tablets en smartphones kan leiden tot vermoeidheid van de ogen door het blauwe licht dat ze uitstralen en door de verminderde knippersnelheid die het oogoppervlak minder goed gesmeerd houdt.

Alles over digital eye strain

Een verkwikkende nachtrust is cruciaal voor gezonde ogen. Een goede slaapkwaliteit zorgt ervoor dat onze ogen kunnen rusten en rehydrateren na een dag van blootstelling aan verschillende omgevingsfactoren.

Voor wie veel tijd buiten doorbrengt of deelneemt aan buitenactiviteiten, kan het dragen van een zonnebril de ogen beschermen tegen schadelijke uv-stralen

Ook bij doe-het-zelven of andere activiteiten waarbij de ogen worden blootgesteld aan het risico op letsel of irriterende stoffen, is het raadzaam om een veiligheidsbril te dragen.

Lensdragers moeten specifieke hygiëneaanbevelingen opvolgen: reinig en bewaar lenzen op de juiste manier om infectie te voorkomen en draag ze niet langer dan de aanbevolen periode.

Voor wie make-up draagt, is het gebruik van hypoallergene producten en het zorgvuldig verwijderen van make-up van het grootste belang om oogirritatie te voorkomen. 

Ten slotte kan het verminderen van huishoudelijke allergenen zoals huisstofmijt, door het aantal tapijten te beperken en antihuisstofmijt beddengoed te gebruiken, ook helpen om rode ogen te voorkomen.

Hoewel rode ogen een symptoom kunnen zijn van verschillende aandoeningen, zijn er veel preventieve maatregelen die je dagelijks kunt nemen om ze te voorkomen.

Dankzij hun expertise zijn opticiens perfect geplaatst om persoonlijk advies op maat te geven voor elke situatie. Of het nu gaat om het kiezen van een bril, contactlenzen of de juiste reinigingsvloeistoffen, de opticien is je eerste aanspreekpunt om je te helpen je gezichtsvermogen te beschermen.

Zoek een opticien bij jou in de buurt

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens