4 voedingsstoffen voor de beste ogen
Het principe van een gezonde voeding is het lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Sommige van deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de visuele functies en moeten in onze voeding opgenomen worden om onze ogen te beschermen en ervoor te zorgen dat ons gezichtsvermogen goed functioneert. Ons gezichtsvermogen heeft specifiek 4 bijzondere voedingsstoffen nodig:
- Carotenoïden
- Sporenelementen
- Vetzuren
- Vitaminen
-
Carotenoïden
Ze worden ook carotenen genoemd en omvatten bèta-carotenen, luteïne en zeaxanthine. Het zijn pigmenten, die een geel/oranje tint geven aan de voedingsmiddelen die ze bevatten. Ze zijn vooral aanwezig in oranje fruit en groenten zoals wortels, maar ook in groene groenten!
Carotenoïden helpen bij de synthese van vitamine A, dat niet alleen onze ogen gezond houdt, maar ook ons lichaam en ons immuunsysteem in het algemeen! In de ogen helpt vitamine A het netvlies tegen licht te beschermen.
-
Sporenelementen: zink en selenium
Hoewel giftig in hoge doses, zijn sporenelementen zoals zink en selenium, uitstekende anti-oxidanten, essentieel voor het lichaam, dat ze van nature niet aanmaakt. Ze moeten via de voeding aan ons lichaam worden toegevoerd. Zink en selenium komen voor in nieren, rood vlees, vis, zeevruchten, eieren en zuivelproducten. Dit zijn allemaal alternatieven waarmee je in je dagelijkse behoeften kunt voorzien!
-
Vetzuren: omega-3 en omega-6
Vetzuren helpen de veroudering van het netvlies tegen te gaan. Omega-3 en 6 komen in grote hoeveelheden voor in vette vis zoals zalm of sardines, maar ook in bepaalde oliën (bernagie, teunisbloem, koolzaad, walnoot, soja). Het is dus gemakkelijk om ze in je dieet op te nemen, bijvoorbeeld door smaakmakers.
-
Vitamines
Vitamines hebben vele functies in het lichaam en in de werking van ons visuele systeem. Ze voorkomen celoxidatie en helpen de ogen goed te functioneren. Vitamines zitten in grote hoeveelheden in fruit, vooral citrusvruchten, en in groenten.